novosti

U DONJEM VAKUFU ODRŽANA TRIBINA U TEMU „Kuda ide BiH“

NAŠ PUT JE EU I NATO

Tribina pod nazivom:“Kuda ide Bosne iHercegovina“ koja je održana u Donjem Vakufu još jednom je pokazala da ovakvi događaji mogu i moraju biti mjesto gdje će se građani direktno upoznavati sa izazovima sa kojima se susreću oni kao građani, a i naša država.Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH je govorio o evropskom i NATO putu naše zemlje, a profesor Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarjevu je govorio o aktuelnoj političko-sigurnosnoj situaciji u državi i regionu. „Otimali su se mnogi za ovo, geografski malo parče zemlje, ne znajući veličinu bića Bosne, jer nije to samo komadić zemlje, već je to ideja, već je to simbol otpora, odbrane dostojanstva i svih svetosti koje čovjek može imati.Otimali su se i Ugari, i Austrijanci, i Nijemci, i Italijani i Osmanlije, ali niko nikada nije vladao Bosnom. Njima se samo činilo da vladaju. Skontao je to i današnji Visoki predstavnik, srećom na vrijeme, pa nije istrajao u svojoj nakani da Bosni nametne još jednu prepreku na EU i NATO putu.Zato ne čudi danas da se cijeli svijet bori za dominacijom nad Bosnom kako zapadni, tako i istočni.Zapadni pokušava, ne poštujući vlastita pravila i principe, pa čak ne poštujući ni presude sudova koje su oni uspostavili, dominirati nad Bosnom, pokušava upravljati procesima koje bi usmjerili u nekom svom željenom pravcu, želi se dominirati nad bosanskim čovjekom što je nemoguća misija“, istakao je Mehmedović na tribini, te dodao da se trebamo prisjetiti raspada Jugoslavije koji su naši susjedi pokušali iskoristiti uz pomoć i istoka i zapada da nestane Bosne, da je podijele, unište i izbrišu sa karte svijeta zaboravljajući njenu svetost i posebnost, zaboravljajući ko u Bosni živi, pa su kidisali sa svih strana uz embargo i blokadama puteva, i avionima, i susjednim vojskama, i oružjem.„ I šta bi!? Počiniše GENOCID, i UZP, razoriše državu, pokušaše uništiti našu budućnost. Kada su sve uključili bosanski čovjek se uspravi i potjera ih sve i onda nam pritekoše u „pomoć“ i istok i zapad, da naša pobjeda ne bude potpuna, već nam nabaciše dejtonsku luđačku košulju, a našim susjedima mehanizme kontrole i blokade u ruke, i stalno nam govore – DOGOVORITE SE“, istakao je Mehmedović.

On je pojasnio da naši susjedi pokušavaju da potiru sve što je bosansko: i jezik, i kulturu i naciju, omalovažavajući nam i državu i narod. „Nismo mi „nahuškana unitaristička rulja“ kako nas nazva predsjednik susjedne zemlje, već i mi imamo crvenu liniju ispod koje ne damo da nam se miješaju u naše živote, ne damo da nas ponižava niko i ni po koju cijenu. Ne damo ni svoja nacionalna bogatstva, ni resurse i neće nama susjedni predsjednici odlučivati o državnoj imovini i neće nas uvući ni u kakve otvorene ili zatvorene srpske, ruske i ine svetove. Naši susjedi su se potpuno otvoreno počeli miješati u naša unutarnja pitanja, preko političkih satelita u BiH ostvarujući svoje ciljeve, stavljajući im na raspolaganje sve državne resurse, zloupotrebljavajući i članstva u nekim asocijacijama EU i NATO-a, ali i bliskost sa Rusijom..

Mi znamo svoj put!Mi smo politički bosanski narod koji voli svoju domovinu i koju čuva i gradi s ljubavlju. I neće nas pokolebati nikakvi problemi ni izazovi“, poručio je Mehmedović„Članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji su strateški ciljevi Bosne i Hercegovine. Na sceni je snažna podrška javnog mnijenja i konsenzus glavnih političkih stranaka u postizanju tih ciljeva. Bosna i Hercegovina će, u skladu s tim, težiti punopravnom članstvu u NATO, te namjerava uključiti svoje oružane snage u vojnu strukturu NATO-a.Neki političari u našim institucijama čine sve da taj proces uspore. Ključni prioriteti koji obuhvataju područje demokratije, odnosno funkcionalnosti države, vladavinu prava, osnovna ljudska prava i reformu javne uprave, ne samo da bi nas približili Uniji, nego bi umnogome olakšali život građanima koji su već u depresiji, kao što je i država u ekonomskom kolapsu zbog korupcije, neuređenosti unutrašnjeg tržišta, politike konkurentnosti, ekologije, sigurnosti hrane i zaštite potrošača“, istakao je Mehmedović, te zaključio da smo mi već u MAP-u, ali to je tek samo predsoblje za NATO. „Mora se učiniti mnogo kako bismo uz potpise svih članica NATO-a ušli u ovu veliku porodicu. Ipak, mogu reći, mi smo blizu NATO-u. Ako smo tu, onda smo i sigurni i sigurni smo u investiranje u našu državu bez zaziranja stranih investitora.

Bez sigurnosti, nema ni dobrih inostranih investitora, a tu mislim i na našu mnogobrojnu dijasporu koja sada obazrivo gleda na svoju domovinu kada je u pitanje investiranje“, zaključio je on.Govoreći o odnosima susjednih država prema Bosni i Hercegovini profesor Sead Turčalo je naglasio da niti jedan susjed koji je direktno učestvovao u agresiji nije objektivizirao svoju ulogu u periodu 1992. do 1995. godine što značajno opterećuje međusobne odnose sve do danas.On je upozorio da strategija susjednih država prema Bosni i Hercegovini sve više podsjeća na kopiranje strategije Ruske Federacije prema državama u kojima živi rusofone ili ruske etničke grupe. Naglasio je da Srbija i Hrvatska svjesno zanemaruju status Srba i Hrvata kao konstituentnih naroda u Bosni i Hercegovini, te ih u svom diskursu reduciraju na nivo zaštićenih manjina. Na taj način opravdavaju svoj politički intervencionizam u Bosni i Hercegovini.Turčalo je govorio i o incijativi „Otvoreni Balkan“, te unutrašnjim političkim odnosima posebno u kontekstu recentnih pokušaja izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.Tribina koja je besprijekorno organizovana uz podršku općine Donji Vakuf i načel nika Huse Sušića kome se ovom prilikom najiskrenije zahvaljujemo, je znak da ovakvih susreta državnih predstavnika i predstavnika intelektualne zajednice treba biti i češće i više. Također, organizaciju ove tribine je podržala OO SDA D.Vakuf sa Predsjednikom Jasminom na čelu!