novosti

U posjeti zeničkoj “Medici”: “ŽENE NA PRVOM MJESTU”

U posjeti zeničkoj “Medici”: “Žene na prvom mjestu”

Ovo nije samo nevladina organizacija, nego je institucija i podržaću je u svakom pogledu”, rekao sam boraveći u zeničkoj “Medici”,

Još sam iznio inicijativu da se organizuje sastanak načelnika općina ZDK i SBK, te parlamentaraca iz ova dva kantona sa nivoa države i Federacije BiH kako bi se obezbijedila implementacija Istanbulske konvencije koju je naša država ratificirala, ali do sada nije usklađena sa bh. zakonodavstvom.
Sabiha Husić, direktorica “Medice” se zahvalila na podršci koju sam kao državni zastupnik iskazao prilikom posjete.

Medica Zenica je najstarija specijalizirana nevladina organizacija koja pruža podršku i zaštitu ženama koje su preživjele nasilje u porodici i zajednici.
U okviru svog tridesetogodišnjeg rada razvila je holistički pristup koji prati individualizirane potrebe žena i djece u sigurnoj kući.

Ženama je omogućena i okupaciona terapija, ekonomsko osnaživanje – krojenje, šivanje, tapaciranje, izrada inovativnih i kreativnih proizvoda poput ruksaka, nesesera, papuča, itd.
“Medica” također pruža pravnu pomoć, a SOS telefon 1265 je dostupan 24 sata za ZDK i 080022334 za cijelu teritoriju BiH.
“Zahvaljujem Vam se na posjeti, te se nadam da će u budućem periodu državne institucije više podržati našu organizaciju, te aktivnosti koje ona provodi”, rekla je Sabiha Husić, direktorica “Medice” iz Zenice.

Na kraju posjete zaposlenicima i korisnicima usluga “Medice” ostavljena je pisanu poruku: “Žene na prvom mjestu!”