novosti

Šemsudin Mehmedović: Podvala Nogometnom savezu BiH

Ovo sa NS BiH i zakazivanjem prijateljske utakmice sa Rusijom je iznimno duboko i neprijateljski i sa mogućim dalekosežnim negativnim posljedicama po BiH. U pitanju je zajednička protubosanska operacija Rusije, Srbije, Hrvatske, RS i HNS. Srbija i Hrvatska ne zakazuju prijateljske utakmice svojih državnih sportskih selekcija sa Rusijom. Ali njihovi politički predstavnici u NS BiH dolaze sa takvom inicijativom i izglasavaju baš takvo nešto za BiH. Cilj je da se postavi snimak BH reprezentacije kako igra prijateljsku utakmicu sa agresorima na Ukrajinu i da se vrti po svjetskim medijima i društvenim mrezama i izazove sveopšte zgražanje i osudu BiH. Nijedna BiH selekcija nakon toga ne bi mogla otići na bilo koje medjunarodno takmičenje a da joj svi gledaoci tokom cijele utakmice bjesomučno ne zvižde. Bosna bi dobila imidž evropskog parije, Putinovog podrepka dok bi Srbija i Hrvatska koje su sve ovo zakuhale mudro stajale po strani. Predstavnici RS i “Herceg Bosne” u svim sportskim savezima bi povukli Srbe i Hrvate kako se ne bi njima zviždalo i ono bosanskih patriota koji bi igrali za državnu selekciju morali bi slušati salve zvižduka i na onu našu sirotu himnu bez teksta. Karijere sportaša koji bi igrali protiv Rusije bile bi zapečaćene jer bi se i njima po povratku na domicilne evropske stadione zviždalo na svaki dodir sa loptom. Karijera bez mrlje jednog Edina Dzeke, Pjanića i dr sportskih ikona nacije, bila bi sahranjena u sramoti.
Da li prosječan navijač u EU ili u SAD, Kanadi i Britaniji zna za Dayton, nepravedni ustavni ustroj koji ne dozvoljava demokratskim i zdravim snagama da učinkovito vode zemlju, pa i nogomet BiH nasrtaje šovinista i njihovih stranih mentora na izborni sistem u BiH? Naravno da ne. On ili ona će samo vidjeti reprezentativce BiH kako prijateljski pikaju loptu dok ukrajinski gradovi nestaju u plamenu a oni strahuju od nadolazeće zime, pada zarada i skupoće. Neće oni znati da zvižde onoj strani koja je jedina u BiH protiv ruske agresije na Ukrajinu, njenu slobodu i demokratiju.
Da li neko može pomisliti da je čelnik NS BiH, inače član SNSD i nećak ruskog agenta iz RS koji sjedi u Predsjedništvu BiH ovaj potez odigrao spontano baš u izborno vrijeme u BiH i pred posjetu svog velikog rodjaka ruskom caru u Moskvi. Dodik, veliki rodjak, dobio je mig da sa ovom utakmicom udje u situaciju za koju misli da pobjedjuje u svakom slucaju. Ako reprezentacija BiH ode u Rusiju sa svim posljedicama koje nakon toga uslijede Dodik će se proglasiti velikim pobjednikom koji je pod nosom Zapadu istjerao svoje i još uništio ugled BiH u svijetu i oduzeo joj podršku u EU i SAD. Ako, kao što bi trebalo, odluka o odigravanju utakmice padne reći će da su je mimo NS donijeli muslimani na ulici, inače srpski i hrvatski neprijatelji i, moguce je, naložiće povlačenje RS iz NS BiH. Time će svoj lažni srpski patriotizam isporučiti opoziciji kao izborni politički izazov.
Probosanske stranke imaju izbor da ne učine ništa i puste da se evropsko i američko javno mnijenje okrene protiv BiH i tako stvori psihološki i političko interesni prostor Rusiji da pozove probosanski dio države pod svoje okrilje i kontrolu Srbije kao njenog regionalnog žandara.
Drugi je da se buduća sramota spriječi i time po cijenu bosanskog Majdana pokaže da su probosanske stranke na strani Ukrajine i saveznika, a Srbija, Hrvatska i njihovi pijuni u BiH na strani “ruskog svijeta” u nadi da će sa tog stola punog mesine i onom hrvatskom i srpskom svijetu dopasti koji krvavi zalogaj. Postoje neke linije preko kojih se ne treba dati prelaziti.
Trebali bi to znati bosanci u NS BiH.
Press služba SMT