novosti

POLITIKA EU!? Protjerati ambasadora Hrvatske Sabolića iz BiH, Milanović javno da uputi izvinjenje žrtvama!

DA LI JE OVO POLITIKA EU!?

Šemsudin Mehmedović reagovao na Milanovićevu izjavu u kojoj “genocid poredi sa fizikalnim parametrima padanja kiše”.

Obzirom da predsjedniku Hrvatske,  Zoranu Milanoviću nije  prvi put da pokuša osporiti ili negirati genocid u Srebrenici, njegov demant nije vjerodostojan i nije se dovoljno samo pozvati na niz ranijih izjava o ovoj temi.

Veleposlanik Ivan Sabolić na sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odbio je primiti protestnu notu MVP-a po nalogu iz Zagreba.

Takav postupak je potpuno neprimjeren u diplomatskim krugovima i jedina vjerodostojna reakcija iz BiH morala bi biti oduzimanje agremana i protjerivanja ambasadora Sabolića iz BiH.

Podsjetimo i na raniju izjavu Milanovića da je on  predsjednik Hrvatske  i u BiH pa se ovakvo ponašanje ambasade u Sarajevu može staviti u kontekst takve Milanovićeve izjave.

Pozivam hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova da predsjednika Hrvatske javno pozove da povuče i ranije izjave u kojima je umanjivao i negirao genocid u Srebrenici, te da ga pozove da se javno izvini žrtvama, ali i cjelokupnoj javnosti naše zemlje.

Žalosno je to što je u cijelom ovom slučaju izostala reakcija Delegacije Evropske unije u BiH s obzirom da izjave kojima se negira genocid u Srebrenici dolaze od jedne članice EU u više navrata i to od prvog čovjeka te države. Izostanak reakcije Delegacije EU u BiH mnogo govori!

PRESS: SMT