novosti

MEHMEDOVIĆ RASKRINKAO LOBISTE: Struja ne smije poskupiti, Elektorprivreda mora biti u službi građana, a ne izvoznih lobija iz Srbije i Hrvatske

Napokon je neko progovorio i to hrabro na medijsku pripremu za poskupljenje struje u BiH nakon izbora. Učinio je to zastupnik SDA u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović pozivajući sve političare da se ne igraju s narodom.

– Pozivam sve političke subjekte da potpišemo da garantujemo istu cijenu struje i poslije izbora do proljeća! Cijene grijanja, plina, ogrijeva i struje vjerovatno će vještački eksplodirati poslije izbora. To moramo preduprijediti. Nema izgovora za prevare. “Narod je glasao i sad ga mozemo varati i traziti izgovore za povećanje cijena struje” Takav scenarij ne smijemo dozvoliti! Svi znamo da su priče o restrikcijama PR priča kako bi se od građana uzelo i struja prodavala u izvoz gdje su enormno visoke cijene – naveo je Mehmedović

Da je Mehmedović potpuno u pravu otkrio nam je bivši direktor Elektroprivrede BiH a danas trgovac strujuom Amer Jerlagić. Ko želi biti objektivan jasno mu je da struja u BiH ne mora poskupiti jer njena proizvodnja ne utiće od vanjskih faktora. Samo je dobit u pitanju.

Zabranimo izvoz struje do okončanja krize energentima. Nemojmo naše državne resurse koristiti za stvaranje ekstra profita. Znamo da neke srbijanske i hrvatske kompanije žele našu struju kako bi je preprodale uz ekstra profite na evropskim berzama struje. Nemojmo plašiti narod restrikcijama – znamo da se iza toga krije lobi za izvoz struje. Pojeftinimo cijenu struje za kompanije. Pomozimo im. Nemojte reći da vam nisam rekao. Ovdje je u pitanju čast i iskren odnos, istakao je Mehmedović.