novosti

Mehmedović uputio oštru kritiku: Vučić je ruski igrač, sa satelitima u BiH!

Šemsudin Mehmedović iz SDA kritikovao je poruke lidera Srpske pravoslavne crkve, nazvavši među ostalim i Vučića ruskim igračem na Balkanu.

Nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, jučer u Bijeljini pozdravio srpskog predsjednika Aleksandra Vučića riječima “dobrodošli na svoje”, a patrijarh Porfirije u obraćanju prisutinim tokom obilježavanja Dana srpskog jedinstva kazao kako se u budućnosti ne može isključiti prekrajanje granica. 

Poruke iz Bijeljine treba posmatrati, prije svega, kao predizborne, ali i kao očiglednu homogenizaciju političkog bića kod srpskog naroda u korist jedne političke stranke a u svrhu uništenja opozicije u Republici Srpskoj, stava je državni zastupnik Šemsudin Mehmedović (SDA).

“Što se tiče njihovih političkih stavova oni su nepromijenjeni. To je politički stav “srpskog sveta” kojim se želi u najmanju ruku minimizirati pozicija BiH kao jedne nezavisni države na Balkanu. Očigledno je da SPC igra dominantnu ulogu u kreiranju politika takve vrste a naravno i provođenju. Aleksandar Vučić je eksponent takve politike i unutar BiH su samo politički sateliti ti koji provode i doljevaju ulje na vatru ne bi li sebi obezbijedili još koji glas u ovoj predizbornoj kampanji”, kazao je Mehmedović.

Vučić i Milanović koordinirano djeluju prema BiH, imaju iste namjere, možda su kod nekih prikrivenije s obzirom na to da je Republika Hrvatska članica EU I NATO i sa te strane imaju određena ograničenja. S druge strane Aleksandar Vučić nema nikakvih ograničenja, smatraju pojedini bh. političari. Milanović i Vučić su ruski igrači na Balkanu koji treba da provedu politiku Putina i da obezbijede dominantan ruski uticaj. U tom projektu oni pokušavaju da obezbijede provedbu ratnih ciljeva koje nisu ostvarili na prostoru BiH, zaključio je i državni zastupnik Mehmedović.

Vučić i Milanović koordinirano djeluju prema BiH?

Izvor: N1